Förskolan som får barnen att skina!
Förskolan som får barnen att skina!
Barnets integritet
Vi är extra stolta över vårt värdegrundsarbete. Solen har en lång tradition av att skapa en öppensinnad och schysst kamratkultur i barngruppen, vilket genom åren har fått benämningen "Solenandan".
Att samtala kring hur vi bör agera mot våra medmänniskor och skapa normer för det i barngruppen är ett ständigt levande arbete i förskolans värld. På Solen lägger vi vikt vid att inte enbart prata om hur vi bör bete oss mot varandra, utan även visa – både pedagoger och föräldrar förkroppsligar förhållningssättet genom att vi beter oss inkluderande och omtänksamt gentemot varandra.
Pedagogerna reflekterar löpande, både enskilt och i grupp, kring normer och förhållningssätt. I sitt arbete med att bredda barnens värld använder de språket som ett av sina viktigaste verktyg – hur de talar om olika företeelser och med vilka ord – men reflekterar även kring hur de organiserar lekmiljöer och aktiviteter. Att de ständigt arbetar för ett inkluderande socialt klimat är lätt att se som förälder, inte enbart i hur pedagogerna bemöter och talar med barnen, utan även i hur barnen agerar och talar med varandra.
Pedagogerna på Solen arbetar löpande med metodmaterialet "Okej med dig?", som är framtaget för förskolan och syftar till att göra barn medvetna om vikten av ömsesidighet och rätten till kroppslig integritet – viktiga pusselbitar i bygget av en samtyckeskultur och respektfulla relationer.
Pedagogerna är måna om att värna om det enskilda barnets integritet. Vi strävar efter att trygghet och respekt ska genomsyra alla mellanmänskliga relationer på Solen – både barn emellan, vuxna emellan, samt mellan vuxen och barn. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi vuxna gör. Därför är även vi vuxna, både pedagoger och vårdnadshavare, en viktig pusselbit i vår strävan efter att bibehålla "Solenandan".
Trygghet och inskolning
Inskolningen är en viktig process, inte enbart för barnet, utan även för vårdnadshavaren. Upplever barnet att föräldern känner sig trygg med pedagogerna är det också lättare för barnet att göra det. Pedagogerna på Solen arbetar aktivt för att både barnet och vårdnadshavaren ska känna sig trygga inför, under och efter inskolning. På Solen låter vi inskolningen ta den tid som behövs för att barnet och familjen ska känna sig trygga.
Inför förskolestart möts vårdnadshavare och inskolningspedagog i ett lära känna-samtal. Under detta samtal berättar föräldern om sitt barn; vad hen tycker om att göra och hur hen vill bli tröstad, till exempel. Föräldern får även möjlighet att berätta om sin egen förhoppning och/eller oro inför inskolningen. Syftet med samtalet är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för alla – barn, vårdnadshavare och pedagog.
En tid efter att inskolningen är avslutad bokar inskolningspedagogen och vårdnadshavaren in ett nytt möte, för att utvärdera inskolningen och samtala om hur barnet verkar trivas. Att barnet känner sig trygg i sin förskolemiljö är en förutsättning för att hen ska kunna tillgodogöra sig de lärandemoment som erbjuds under dagen.